Arnau Valls, una vida llena de fotogramas

Gràcia es una auténtica cajita de sorpresas, y más para los recién llegados. Hace dos años, mientras exploraba y paseaba por mi nuevo barrio, descubrí el videoclub Séptimo Arte, otra verdadera cajita de sorpresas. Sólo tuve que poner un pie dentro para darme cuenta de que su colección de películas es más que exquisita. Ni lo dudé, me hice socia de inmediato. ¡Qué decisión tan sabia! Es un auténtico placer perderse entre aquellas estanterías llenas de joyas. ¿Lo malo? Tener que elegir sólo una. A la estupenda colección se suma el ambiente: está todo tan bien puesto, la música siempre es tan buena y la decoración tiene tanto gusto que ir a buscar una película se convierte en un agradable paseo.

Allí conocí a Arnau Valls, el chico del videoclub. Otro que me da envidia: ¡qué bonito pasar todo el día entre tantos fotogramas! Arnau nació en Barcelona en el año 79 y se diplomó en Dirección Cinematográfica. En mi opinión es un anfitrión maravilloso, siempre está dispuesto a aconsejarte cuando llevas tres horas dando vueltas y todavía las quieres ver todas.

Arnau Valls

De tres en tres

Tres verbos : ballar, cantar, jugar

Tres personajes: Mafalda, Son Goku, Kaiser Sose

Tres momentos: Veure una sortida del sol, escoltar un solo de saxo, fer un petó

¿Cuántas películas has visto?

Totes les que em permeten les hores del dia, però es tan ric aquest setè art que mai et creus que has vist molt.

¿También lees el libro?

Ho intento, pero la majoria de vegades no.

Si pudieras cambiar el final de alguna película, ¿cuál sería?

El de No Country for Old Men, dels germans Coen, ja que no s’acaba d’entendre.

¿Qué es lo que más te gusta de trabajar en el videoclub?

Recomanar pel·lis a la gent i que després em donin les gràcies.

¿Por qué asociarnos a un videoclub si podemos descargarnos las pelis gratis?

Perquè us agrada veure les caràtules i, almenys en aquest videoclub, us agrada el catàleg de les pel·lis que tenim. A part, us agrada venir per l’ambient que es crea, crec.

¿Cómo está la salud del cine español?

La salut del cinema espanyol està fatal perquè des de fa temps intenta diferenciar-se d’altres països com França o els Estats Units, però la clau per a que el setè art funcioni a qualsevol país és que tingui una industria cinematogràfica; d’aquesta manera els professionals sempre tenen feina, com passa als països que he dit. Un altre aspecte important és que al nostre païs es fa molt cinema social. Està molt bé, però la gent també vol distreure’s amb altres gèneres com la comèdia.

Últimament s’ha fet alguna cosa com Primos, que per a mi funciona molt bé, però a països com França se’n fan, com minim, cinc o sis a l’any. No totes funcionen, però almenys se’n fan i això permet el desenvolupament d’una indústria pròpia.

Una cosa molt important per tal que es puguin produir pel·lis en un país es que hi hagi subvencions de l’estat. Amb els tems que corren és dificil, però a França, per exemple, el cinema té més recolzament de l’estat. Aquí fa l’impressió que és més important el futbol que una art tan important com el cinema o altres arts que no es valoren suficientment.

Actualment estem a un bon moment perquè comença a sortir gent com Jaume Balagueró, Juan Antonio Bayona o Jaume Collet-Serra, que fan un cinema diferent, per fi! Ja tenim molts anys d’estancament amb el cinema social, amb molts diàlegs que, en la meva opinió, únicament enteníem perfectament els espanyols. Veiem totes les americanades, que sabem perfectament com acaben, i les sales de cinema s’omplen. El que vull dir és que aquests directors estan fent el que, si s’haguès fet abans, hauria sigut la clau perquè la salut del cinema espanyol fos millor, perquè ara amb els films d’aquests nous directors s’ha aconseguit disputar el mercat amb les pel·lícules americanes. No tot és cinema local, també s’ha de fer cinema internacional.

Inversions privades? Fa la sensació que als empresaris els fa por apostar pel cinema. Crec que pensen que fer una pel·li és una cosa tonta, i en canvi, com he dit abans, a altres països es prenen el cinema amb més serietat. El cinema pot produir diners, tot i que de forma diferent.

Els premis que es donen a Espanya són bons, però els falta el prestigi que tenen a altres països, com la Berlinale (Berlín), Cannes o la Biennale (Venècia). Pensem que som millors o que estem al mateix nivell, però festivals com aquests no es poden veure aquí. San Sebastián s’hi acosta, però encara està a un nivell inferior. S’hauria d’aconseguir que els nostres professionals valoressin més els nostres festivals, i així aumentaria el seu prestigi. Això s’aconsegueix respectant més aquest art i fent més cinema internacional.

Cuando vas a ver una película venezolana, sabes que seguramente será de secuestros, tiros y violencia; obviamente como reflejo de la situación real. ¿Cuál es la función del cine en este caso? ¿Hasta qué punto es bueno repetir en pantalla una y otra vez lo que ya vemos en la calle a diario?

La funció del cinema en aquest cas és reivindicativa i social. Mostra la vida real del país i vol mostrar al món sencer el que passa, perquè als telediaris moltes vegades no es mostra. El trobo interesant perquè aquí no ens arriba tota la veritat i la realitat d’altres països. Aquest cinema és necessari, però de vegades és molt repetitiu i això fa que en un moment donat els espectadors s’avorreixin.

És bò per mostrar-se fora del país, però també caldria enfocar el cinema cap a altres gèneres. En el nostre cas, per exemple, comencem a estar una mica farts de tanta pel·lícula de la Guerra Civil. Almenys jo.

Anuncios

3 comentarios en “Arnau Valls, una vida llena de fotogramas

  1. Pingback: El cierre del videoclub | El Pretexto

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s